2018. jún 04.

Marco Wittmann nyerte a DTM vasárnapi futamát

írta: sporthungaria
Marco Wittmann nyerte a DTM vasárnapi futamát

A német túraautó-bajnokság hungaroringi hétvégéjének rövid összefoglalója

A szombati hatalmas Mercedes főlény után tegnap őrült versenyen diadalmaskodtak a BMW-k  a Hungaroringen.

2018-06-03_7.png(kép forrása: dtm.com)

A német túraautó-bajnokság szombati első futamán és a vasárnap délelőtti időmérő edzésen is a Mercedes erőforrásai bizonyultak jobbnak,(Az eslő három sor: Auer, Wehrlein, di Resta, Mortara, Paffett), ráadásul a rajtot követő első körökben, az első 6 helyen is még a mercik száguldoztak. Ám a 3.-4. kör után elkezdett csepegni, majd heves esőzés vette kezdetét mogyoródon és a rövid idő alatt pályára zúduló csapadék mennyiség rendesen felkavarta a DTM mezőnyének békés kis életét.

A mezőny nagy része még megpróbált kint maradni a pályán száraz abroncsokon, ám egy-két kör után szinte mindenki belátta, hogy itt az ideje esőgumikra váltani. Az égi áldással együtt a problémák is a pilóták nyakába szakadtak. Az elsőként kialló Augusto Farfus és Marco Wittmann nyugodalmas kerékcseréje után a boxutca forgalma megnövekedett. A rengeteg esővíz miatt azonban a boxok előtti aszfalt sokkal jobban csúszott, mint maga a pálya, így történt, hogy a második helyéről kiálló Lucas Auer hiába fékezett saját boxa előtt,autója gyakorlatilag irányíthatatlanná vált és a Mercedes garázsának falába ütközött, eltalálva ezzel a pont oda állítot pályabírókat. A pórul jártakat az eset után azonnali orvosi ellátásban részesítették és kórházba szállították.

A hatalmas ijedtség után senki sem gondolta volna, hogy ez még csak a kezdet...pár perccel később  Edoardo Mortara Mercedese szintén megadta magát a csúszós aszfalton és a komplett felszerelését és szerelő állványtát is letarolta az ütközés folyamán, arról nem is beszélve, hogy majdnem szerelőit is sikerült elütnie, de azok szerencsére időben félre tudtak ugrani a nagy sebességgel érkező olasz elől.

Morata baleste után biztonsági autót rendeltek el, de pár perccel később történt egy újabb esemény, szintén a boxban, Bruno Spengler több szerelőjét is elütötte, aminek következtében ismételten személyi sérülés történt.A sajnálatos események után piros zászlót lengettek, félbe szakították a futamot.

Itt nézheti meg Auer, Mortara és Spengler boxutcai incidensét:
 

A DTM szervezőinek közleménye szerint egy sportbíró súlyos lábsérüléseket, ketten pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. Szerencsére a sérültek egyike sincs kritikus állapotban, de mindannyiukat kórházba szállították.

Friss:A két könnyebb sérültet már a tegnap este folyamán hazaengedték a kórházból, a súlyosabb sérülést elszenvedő sportbírót pedig megoperálták.

Az eset után Mortara és Spengler 10 helyes rajtbüntetést is kapott a következő versenyre, amit két hétvége erejéig felfüggesztettek mintegy próbaidőként. Ennek oka, hogy a csapat mindkettejüket felkészítette a rendkívül csúszós körülményekre a rádión keresztül. Ráadásul a sárga zászló is intő jelként szolgálhatott volna számukra.

 

A verseny a megszakítás után közel 45 percig állt, az újraindítás előtt pedig új távot kellett kiírni, melyet 28 perc + 1 körben szabtak meg. A futamot végül több, mint háromnegyed óra várakozás után biztonsági autó mögül indították újra. Ekkor Wehrlein, Paffett és Juncadella autóztak elől, Paffett a restartot követően nem sokkal ezután a második helyről az utolsóra csusszant, Juncedella pedig megelőzte Wehrleint. Azonban ők ekkor még nem teljesítették a kötelező kiállást, így a mögöttük autózó Green és Müller vette át a helyüket, ám nekik sem tartott sokáig az öröm,hiszen nekik is teljesíteniük kellett a kötelezőt. Nico Müller után így Marco Wittmann vette át a vezetést, aki magabiztosan tartva pozícióját be is hozta első helyen a BMW-jét, megszerezve ezzel szezonbeli első győzelmét itt a Hungaroringen. A második helyen a német Timo Glock, a harmadik helyen pedig az osztrák Phillipp Eng ért célba, komplett BMW-s pódiumot kialakítva ezzel.

A leintés pillanata

2018-06-03.png

Marco Wittmann, második futam boldog győztese

2018-06-03_3.png

(képek forrása: dtm.com)

A második futam végeredménye:

2018-06-03_1.png

2018-06-03_2.png

(képek forrása: dtm.com)

A bajnoki pontverseny állása:

Egy ilyen őrült verseny után őrületes teljesítményével és második helyezésével Timo Glock a bajnoki pontverseny élére állt.

2018-06-03_4.png(kép forrása: dtm.com)

 

Szólj hozzá

blog sport baleset hungary hungaroring crash motorsport autosport dtm race mogyoród sportblog BMW DTM AUDI Glock Spengler Wittmann Mortara sporthungaria dtm2018 dtmhungaroring dtmbudapest MERCEDES-BENZ túraautóbajnokság raceweek Auer